Small talk: wél of niet doen?
De Duitsers kennen niet echt een small talk traditie. Dit heeft te maken met het feit dat men in Duitsland een minder relatiegeoriënteerde mentaliteit heeft dan in Nederland. Zo maakt men ook een verschil tussen de “settlement community” die gebaseerd is op relaties, gezamenlijke interesses en behoeftes (Nederlands) en de “village community”, die gefundeerd is op familie- en vriendenbanden (Duits).
Small talk is daarom ook niet echt een Duitse deugd en wordt vaak beschouwd als onnodig oppervlakkig geklets. De feitengeoriënteerde Duitser is meestal geïnteresseerd in concrete informatie en zoekt de diepgang in het gesprek. De relatiegeoriënteerde Nederlander kan daarentegen prima uit de voeten met een sociaal opwarmrondje. Hij of zij weet hierdoor heel goed een emotioneel comfortabele omgeving te creëren voor de gesprekspartner.
Aangezien Duitsers privézaken veel strikter van hun beroepsleven scheiden beperkt dit de keuze uit geschikte onderwerpen waarmee een conversatie gestart kan worden.
Dit zijn een paar neutrale onderwerpen die voor een zakelijke gesprek met een Duitse klant prima geschikt zijn:
- Werk, vakgebied of rol binnen het bedrijf
- Sport, vooral voetbal natuurlijk
- Zakenreizen, landen en bestemmingen
- Duitse producten
- Cultuur
- Eten en drinken
Onderwerpen die niet aanbevolen en té persoonlijk zijn:
- Tweede Wereldoorlog
- Religie
- Geld
- Huwelijkszaken
- Ziektes
- of andere té persoonlijke vragen.
Doordat de achtergrond ten grondslag ligt aan de conversatiestijl en het –gedrag mengt de Duitser zich minder makkelijk met onbekenden in grotere groepen dan de Nederlander. Het lijkt in Nederlandse ogen alsof hij / zij in een zakelijke omgeving minder betrokken is dan wat men in het Nederlandse zakenleven gewend is. De assertieve houding van de Nederlandse zakenman wordt dan ook zeer geapprecieerd, zolang deze niet doorslaat in amicaal gedrag. De eerste regel blijft dat zaken en privéaangelegenheden van elkaar gescheiden gehouden worden. Want een zakenrelatie is geen vriend.
Houd deze 10 punten in gedachte als je het gesprek aangaat met je Duitse zakenpartner:
- Duitsers hebben niet per se de verwachting dat ze op hun gemak gesteld moeten worden
- Small talk kan leiden tot ongemakkelijke conversatie en onwennigheid, dus doe dit niet wanneer je gesprekspartner dit niet lijkt te waarderen
- Vragen doen het goed en kunnen leiden tot uitgebreide antwoorden (waar het antwoord op de vraag “Hoe gaat het met u” meestal gewoon luid “goed” of “prima” kan de Duitser hier uitgebreid op ingaan)
- Kies voor neutrale persoonsonafhankelijke onderwerpen
- Kies voor onderwerpen die in verband staan met de doelstelling van de zakelijke ontmoeting
- Kom snel ter zake bij een zakelijke kennismaking / afspraak
- Onderneem de eerste stap voor kennismaking in grotere groepen, zoals netwerkbijeenkomsten etc.
- Een gesprekspauze voelt voor de Duitser niet naar of ongemakkelijk
- Probeer vragen gedetailleerder te beantwoorden dan je wellicht normaliter zou doen
- Houd minimaal een armlengte afstand tijdens een zakelijke conversatie
Uiteraard geldt voor het hierboven beschreven (zoals altijd) dat uitzonderingen de regel bevestigen.
Heb jij weleens een ongemakkelijke conversatie gehad met een Duitse zakenpartner? Herken je uit bovenstaande wat het heeft veroorzaakt? Laat het me graag in een commentaar hieronder weten.