Nederlanders kunnen niet zonder korting
In de Nederlandse online marketing zijn tegoedbonnen al lang vervangen door online kortingsbonnen. Kortingen domineren het gevecht om de klant. Maar werkt korting ook bij Duitsers? De Nederlandse benadering van de klant is anders dan in Duitsland. Bij de oosterbuur wordt het fenomeen ‘meerwaarde’ veel sterker benadrukt en niet de eenmalige deal. De beloning staat voor de Duitser centraal; men moet eerst iets doen alvorens men iets krijgt en niet andersom. Klant zijn betekent uiteraard dat iemand commercieel gezien al iets aan jou heeft besteed. En dat is in Duitse ogen best wat waard.
De Duitse klant wordt met een beloningsstrategie aan een aanbieder gebonden. In Nederland wordt de nieuwe klant met de beloning binnengehaald.
Je ziet dit subtiele verschil trouwens ook in de benoeming van online verzamelwebsites: de een noemt het ‘kortingssites’ (Nederlands), de ander noemt het ‘tegoedbonnenwebsite’ (Duits). Bij de een heb je dus iets te goed, bij de ander gaat er iets van af.
Werkt korting bij Duitsers?
Het is natuurlijk niet helemaal zwart-wit, maar de juiste formulering kan een groot verschil maken. Let er dus op dat je in je bewoordingen voor Duitse consumenten altijd in de beloningssfeer denkt. Ook je nieuwsbrieven zijn een mooie gelegenheid om bestaande klanten te paaien middels dankwoorden – iets wat ik in de Nederlandse online-communicatie niet zo vaak zie. Daar staat meestal de kortingsactie op de voorgrond. De kortingshoogte is belangrijk, niet het gevoel dat je dit als speciale klant krijgt aangeboden.
Doe iets met deze informatie, want het is eigenlijk heel eenvoudig om de Duitse klant te laten voelen dat hij een voordeel of extraatje verdient. Op het gebied van cadeaubonnen en cadeaukaarten zijn we niet meer zo verschillend. In Duitsland hebben de Geschenkekarten een grote inhaalslag gemaakt.
Wist je trouwens dat korting bij de Duitsers op argwaan kan stoten? Als je meer wilt weten over hoe de Duitse consument tikt, lees dan mijn boek.
Hoe en wanneer beloon jij je klant? Ik ben benieuwd. Geef je je belonings-/kortingstactiek in een kort commentaar hieronder prijs?